Uit eten in Nunspeet
Op deze kaart vind je een aantal restaurantjes in de omgeving waar je uit eten kunt gaan of waar je eten kunt afhalen om in het tiny house op te eten.
1 | De Roskam (onze aanrader!)
2 | Herberg Nuwenspete
3 | Banka Nunspeet
4 | Restaurant Jing
5 | Sirtaki
6 | Fat Alice
7 | Italia
8 | Ni Hao
Daarnaast kun je natuurlijk ook je dagje op stap combineren met een lekker etentje. Buiten Nunspeet raden wij de volgende restaurantjes aan:
Epe – Brasserie Floor (onze absolute favoriet!)
Elburg – ’t Olde Regthuys
Harderwijk – Walhalla (stadsstrand)
Recepten voor in het huisje
Appel ontbijtcake
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor 2 personen:
- 2 appels
- handje rozijnen
- 100 gr amandelmeel
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 ml olijf- of zonnebloemolie
- 1 tl vanille aroma
- 3 el appelmoes
- 3 el rijstsiroop of andere siroop
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de appel in kleine stukjes en doe deze in een grote kom. Doe de rozijnen, het amandelmeel en het zelfrijzend bakmeel erbij.
- Meng in een klein kommetje de olie met de vanille aroma, de appelmoes en de siroop.
- Roer beide goed door elkaar. Er ontstaat een korrelig beslagje. Doe dit in een ingeoliede bakvorm.
- Bak de cake in 30-40 minuten gaar. Je hebt dan meteen 2 porties zodat je er ook later - bijvoorbeeld tijdens een picknick onderweg - nog eens van kunt genieten.
Smoothiebowl
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor een portie voor 2 personen:
- half pakje bevroren mangostukjes
- 1 banaan
- scheutje kokoswater
- 150 ml kokosyoghurt
Mogelijke toppings:
- vers fruit
- gedroogd fruit
- noten
- zaden
- granola
Bereiding
- Haal het bevroren fruit alvast uit de vriezer en zorg ervoor dat het ontdooit.
- Als het fruit goed ontdooit is meng je dit met de rest van de ingrediënten in een kom. Met de blender of staafmixer mix je alles door elkaar.
- Doe de smoothie in een kom en versier deze met toppings naar keuze. Nog even mooi versieren, en Insta worthy breakfast gegarandeerd 😉
Tip: je kunt de ingrediënten voor de smoothie natuurlijk vervangen voor ander smoothiefruit. Zo zijn er tegenwoordig ook veel kant-en-klaar smoothie fruitdoosjes in de vriesschappen.
Frietje Rendang
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor een portie voor 2 personen:
- 250 gr stoofvlees
- rendang kruidenpasta (bijv. Kokki Djawa)
- 250 ml kokosmelk
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 400 gr zoete aardappel(friet)
- 80 gr feta
- olijfolie
- paprikapoeder
- zout
- peper
Let op: je hebt voor dit gerecht zeker 4-5 uur nodig om klaar te maken. Dit is dus wel een gerecht wat je even moet plannen.
Bereiding
- Snijd het vlees in kleine stukjes, snipper de sjalotten en snijd de rode peper fijn.
- Fruit de sjalotten samen met de rode peper en knoflook in een grote pan. Voeg na 2 minuten het vlees toe. Bak het vlees van alle kanten een beetje bruin.
- Voeg de rendang kruidenpasta toe en bak dit 1 minuut mee. Roer dan de kokosmelk erdoor en zet het vuur laag. Je laat dit zo'n 4-5 uur staan met de deksel erop en roert af en toe door.
- Wanneer je voelt dat het vlees zacht is verwarm je de oven voor op 200 graden. Je snijdt frieten van de zoete aardappel en mengt deze met een beetje olijfolie, zout en paprikapoeder. Zet de frieten in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen en voeg dit toe aan het vlees. Houd de deksel van de pan af en haal het vlees met een houten spatel voorzichtig uit elkaar zodat het echt draadjesvlees wordt. Als het vlees goed gaar is zou dit bijna vanzelf moeten gaan. De saus laat je inkoken. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Serveer de zoete aardappelfriet met het draadjesvlees en de verbrokkelde feta er overheen. En stiekem zijn we nu jaloers op je. Eet smakelijk!
Pasta met tomatensaus
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor 2 personen:
- verse pasta of kant-en-klaar pasta
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 15 gr basilicum
- 75 gr parmezaanse kaas
- 125 gr mozzarella
Bereiding
- Snipper de ui en fruit deze samen met de knoflook in een pan. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit nog 1 minuut mee. Voeg daarna het blikje tomatenblokjes toe en zet het vuur wat lager. Laat zachtjes (met de deksel erop) zo'n 8-10 minuten pruttelen.
- Breng ondertussen water aan de kook voor de pasta. Doe een beetje zout in het water voor meer smaak. Doe de pasta in het water.
- Voeg 2/3 van de parmezaanse kaas toe aan de tomatensaus en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Hak 2/3 van de basilicum fijn en voeg deze als laatste toe aan de saus.
- Giet de pasta af en voeg de pasta toe aan de saus of serveer apart. Serveer de pasta met mozzarellaplakjes, de overgebleven parmezaanse kaas en de basilicumblaadjes.
Ravioli met geitenkaas
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor een portie voor 2 personen:
- zelfgemaakte pastavellen
- 1 ei
- 100 gr geitenkaas
- 125 gr creme fraiche
- 10 gr bieslook
- 2 rode paprika's
- 25 gr pijnboompitten
- parmezaanse kaas
- peper
- zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden en breng water aan de kook voor de ravioli. Meng in een kom de geitenkaas met de creme fraiche en de (gesneden) bieslook. Dit wordt de raviolivulling.
- Doe de paprika's in de oven voor ongeveer 20 minuten, totdat ze geblakerd zijn. Draai ze tussendoor een paar keer om. Rooster ondertussen de pijnboompitjes.
- Verdeel in de tussentijd de raviolivulling over de pastabladen. Leg een flinke theelepel raviolivulling op het pastablad en herhaal dit met telkens minstens 2 vingers ruimte ertussen.Klop het eitje en smeer een dun laagje geklopt ei rondom de raviolivulling. Vouw het pastadeeg nu dubbel en druk deze goed aan rondom de vulling. Snij de ravioli los en kook de ravioli zo'n 4 minuten.
- Haal het vel van de paprika's en pureer ze samen met wat parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de ravioli met de paprikasaus, geroosterde pijnboompitjes en parmezaanse kaas.
Pasta carbonara
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor een portie voor 2 personen:
- spaghetti of zelfgemaakte pasta
- spekjes*
- 2 eigeel
- 1 geheel ei
- parmezaanse kaas
- zout
- peper
* Eet je geen vlees of wil je liever een veggie variant? Vervang in dat geval de spekjes voor bijvoorbeeld blokjes gesneden courgette.
Bereiding
- Breng water aan de kook voor de pasta. Doe een beetje zout bij in het water.
- Bak in de tussentijd de spekjes in een pan zonder olie totdat ze goudbruin zijn.
- Doe de pasta in de pan met kokend water en kook de pasta totdat deze gaar is. Voor verse pasta is dit maximaal 4 minuten, kant-en-klaar pasta heeft wat langer nodig.
- Pak in de tussentijd een grote kom en klop daarin het eigeel samen met het gehele ei en 2/3 van de parmezaanse kaas los. Voeg tijdens het kloppen een eetlepel water toe van de pan waarin de pasta aan het koken is.
- Als de pasta gaar is giet je deze af en vervolgens voeg je de pasta direct toe aan de kom met het ei-kaasmengsel. Door de warmte van de pasta wordt het eimengsel gegaard en ontstaat er een romige saus. Breng op smaak met wat peper.
- Schep de paste op het bord, verdeel de spekjes erover en strooi de overige parmezaanse kaas erover. En voila, het eten staat klaar!
Rabarber crumble
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor een portie voor 2 personen:
- 500 gr rabarber*
- 50 gr suiker
- 1 kaneelstokje of kaneelpoeder
- vanille ijs of yoghurt ijs
voor het kruimeldeeg:
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 50 gr rietsuiker
* Als je niet in het raberberseizoen zit kun je de rabarber ook vervangen door ander fruit, zoals appel of frambozen. In dat geval heb je waarschijnlijk iets minder suiker nodig.
Bereiding
- Snijd de boter in kleine blokjes. Doe alle ingredienten voor het kruimeldeeg in een kom en meng dit met je handen totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Zet dit in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de rabarber en snijd de stelen in stukjes. Breng de raberberstukjes samen met 100 ml water, de suiker en de kaneel langzaam aan de kook op een laag vuur. Roer dit door tot de raberber helemaal uit elkaar gevallen is en goed gemengd is.
- Haal eventueel het kaneelstokje eruit en doe de rabarber in een ovenschaal. Verdeel het kruimeldeeg erover en zet in de oven tot het deeg mooi bruin is.
- Laat de crumble iets afkoelen en serveer daarna met een bolletje ijs ernaast. Je hebt genoeg om nog een keer van te eten 🙂
Monchou in a jar
Ingredienten
De volgende ingrediënten heb je nodig voor 2 glaasjes:
- 1/3 pak bastognekoekjes
- 30 gr boter
- 60 gr witte basterdsuiker
- 100 gr monchou
- 125 ml slagroom (koop evt. al opgeklopt)
- 1 zakje vanillesuiker
- blikje vlaaifruit of ander fruit naar keuze
Bereiding
- Kruimel de bastognekoekjes tot ze helmemaal fijn zijn. Verwarm de boter in een steelpannetje en meng deze met de koekjes zodra deze gesmolten is. Verdeel de gekruimelde koekjes over de bodem van de glaasjes en druk deze goed aan met de bolle kant van de lepel. Zet in de koelkast.
- Klop/meng de slagroom met de vanillesuiker. Mix in een andere kom de monchou met de basterdsuiker. Meng deze twee vervolgens door elkaar. Verdeel de monchou over de glaasjes en zet opnieuw in de koelkast.
- Laat een paar uur opstijven, en verdeel vervolgens het fruit erover. Geniet ervan!
Tinto de verano
Ingredienten
Met onderstaande hoeveelheden heb je meer dan genoeg voor een leuke avond samen 😉 En tja, kleinere hoeveelheden gaat niet echt.
- 1 fles rode wijn (bij voorkeur Spaans)
- 1 fles Fanta Lemon
- 15 gr munt
- Fruit naar keuze (bijv. grapefruit)
- Evt. ijsblokjes
Bereiding
- Laat de rode wijn koud worden in de koelkast (ja, echt).
- Mis de fles rode wijn (0,75) met de fles Fanta lemon (1,5l). In dit geval mix je een grote kan, maar je kunt dus ook in een glax mixen (1/3 wijn en 2/3 Fanta Lemon).
- Snijd het fruit en doe bij in je cocktail
- Maak het af met de munt en eventueel wat ijsblokjes.
Proost!