Midden tussen de bossen en vlakbij het Veluwemeer en onze tiny house liggen twee zandverstuivingen. Één daarvan is het Hulshorster Zand. Voor ons één van de favoriete plekken in de omgeving, onder andere vanwege de diversiteit. De zandverstuivingen worden hier afgewisseld met grote heidevelden en prachtige bossen.
Bij het Hulshorster Zand wisselt de zandverstuiving af met heide en bos.
Het ontstaan van de zandverstuiving
De zandverstuivingen op de Veluwe ontstonden door o.a. overbegrazing en branden. Waar het zand bloot kwam te liggen en de wind er vat op kreeg, begon het te stuiven. Planten stierven af en en zo ontstonden er woestijnen in de omgeving. Aan het einde van 1900 werden grote delen door Staatsbosbeheer beplant met grove dennen.
Nu we de zandverstuivingen steeds meer zijn gaan waarderen heeft Natuurmonumenten het zand weer vrijheid gegeven om te stuiven.
Een bijzonder klimaat
Door de aparte omgeving op de zandverstuiving ontstaat ook een bijzonder klimaat. De temperatuur kan tussen dag en nacht tot wel 40(!) graden wisselen. Dit plaatselijke klimaat leidt ook tot bijzondere planten en dieren. Je vindt er onder andere de mierenleeuw, nachtzwaluw, duinpieper, buntgras en korstmossen die op maar weinig andere plekken in Nederland voorkomen.
Wandelen door het Hulshorster Zand
Vanuit de parkeerplaats op de Hierderweg of Klarenweg (net over de A28) kun je verschillende wandelingen maken. De meeste wandelingen zijn heel divers. Je ziet uiteraard de zandverstuiving, maar ook heidevelden en bos. Het zand is vrij mul dus het is verstandig om goede schoenen te dragen. En zorg er op een zonnige dag voor dat je voldoende water bij je hebt. Het kan er namelijk erg warm worden.
Geef een reactie