NOYR. tiny house

Op de Veluwe
Belasting over je vakantiewoning | Btw terugvragen vakantiehuisje - Foto door Patricia Gooijer / Gooijer Media

Zoveel belasting betaal je over je vakantiewoning

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld in welke belastingbox ons huisje valt. En dat zegt direct ook iets over hoeveel belasting we over onze vakantiewoning betalen. Daarnaast zijn er ook nog constructies om de btw over het huisje terug te vragen. Dat klinkt wellicht als abracadabra en een beetje saai, maar het is wel heel nuttig om er iets over te weten. En laten wij nou net ons eigen (moderne) boekhouding bedrijf hebben 🙃 In dit artikel leggen we je in makkelijke taal uit hoe het zit met belasting over je vakantiewoning.

Verdiep je goed in de belastingregels rondom vakantiewoningen. Dat bespaart je geld en voorkomt nare verrassingen.

Box 1 of Box 3?

De grote vraag is meestal of een vakantiewoning in Box 1 of in Box 3 valt van je inkomstenbelasting. Over het algemeen wil je liever dat je huisje in Box 3 valt, omdat dat gunstiger is voor de belasting. Maar eerst is het handig om te weten wat die boxen precies inhouden.

Box 1

Box 1 dat is de plek waar je inkomen uit werk en woning worden belast. Denk bijvoorbeeld aan je loondienst baan, of de inkomsten uit een eigen bedrijf. Ook als je in een koophuis woont dan valt jouw eigen huis in deze box. Dat betekent dat je op deze plek bijvoorbeeld ook je hypotheekrenteaftrek verrekent. De naam ‘woning’ schemert wellicht door dat ook een vakantiewoning in deze box valt. Dat kan ook zo zijn, maar in veel gevallen is dat niet zo. In de volgende alinea vertellen we je waarom.

Box 3

Box 3 is de plek waar je vermogen wordt belast, waaronder het geld dat op je bankrekening(en) staat of geld dat je belegt. Eigenlijk allemaal geld waarvoor je je niet heel actief hoeft in te spannen. En dat is voor veel mensen met een vakantiewoning ook zo. Als je een vakantiewoning op afstand hebt, waarbij je veel taken uitbesteed, dan ziet de Belastingdienst dat als een passieve vorm van inkomsten. Heb je bijvoorbeeld meerdere huisjes en/of steek je er veel tijd in? Dan ziet de Belastingdienst het eerder als inkomen uit werk, en kan het dus zijn dat jouw vakantiewoning(en) in Box 1 vallen. Hoe meer taken (denk aan schoonmaak, sleutelbeheer, verhuren etc) je uitbesteed, hoe groter de kans dat jouw vakantiewoning in Box 3 valt. En hoe meer huisjes je hebt, hoe kleiner de kans dat jouw huisjes nog in Box 3 vallen.

Waarom is Box 3 gunstig?

Zoals we al zeiden is het over het algemeen gunstig om belasting over je vakantiewoning in box 3 te betalen. De belasting die je betaalt is dan vaak een stuk lager. In box 1 wordt namelijk je inkomen belast. Als jij dus geld verdient met het verhuren van 1 of meerdere huisjes die in box 1 zitten dan betekent dit dat je belasting betaalt over de inkomsten van deze verhuur. Deze inkomsten worden dan namelijk gezien als regulier loon. Een groot gedeelte van de winst uit verhuur zul je in dat geval dus weer moeten afdragen. In box 3 is het zo dat je belasting betaalt over de waarde van je totale vermogen. In dat geval betaal je dus geen belasting over de inkomsten van verhuur, maar over de waarde van je huisje. Het belastingpercentage is daarnaast een heel stuk lager én er is ook nog een vrijstelling. Je betaalt namelijk pas belasting in box 3 boven een vermogen van meer dan €50.000 (alleenstaand) of €100.000 (met fiscaal partner) in 2021. In dit artikel kun je meer lezen als je wilt weten hoe het precies zit met de belastingpercentages, inclusief rekenvoorbeelden.

In box 1 betaal je belasting over de inkomsten uit de verhuur, in box 3 betaal je belasting over de waarde van je huisje.

Hoe weet ik zeker of mijn vakantiewoning in box 3 zit?

Er is geen harde grens om te bepalen of je vakantiewoning in Box 1 of Box 3 zit. Als je slechts 1 vakantiewoning op afstand hebt waarbij je vrijwel alles uitbesteed dan kun je er wel vanuit gaan dat je huisje in Box 3 zit. Maar in de praktijk zie je (ook bij ons) dat er vaak een mix is van uitbesteden en zelf doen. Wij wilden hiermee geen risico lopen. Je kunt eerst de Belastingtelefoon bellen, maar besef je dat een uitspraak van de Belastingtelefoon niet bindend is. 

Twijfel je? Doe een vooroverleg

Wij hebben er in ons geval voor gekozen om ook een vooroverleg te doen. Hierbij schrijf je een brief naar de Belastingdienst waarin je je situatie uitlegt, een standpunt inneemt en de inspecteur vraagt om hier een uitspraak over te doen. De uitspraak van de inspecteur is vervolgens bindend (mits de situatie die geschetst is hetzelfde blijft). Besef je dus wel dat het antwoord ook een antwoord kan zijn waar je niet blij mee bent. Houd er ook rekening mee dat er vaak minstens 6 weken overheen gaan voor je antwoord hebt. Je dient je daarnaast ook aan een aantal regels te houden om het vooroverleg op te stellen, anders krijg je helemaal geen antwoord. Je leest daar meer over op de website van de Belastingdienst.

Btw terugvragen over je huisje

En als je dacht dat je er dan was: helaas nog niet. Bovenstaande heeft namelijk allemaal betrekking op je inkomstenbelasting. Maar: veel huisjes kiezen er voor om ondernemer voor de btw te worden. In dat geval kun je namelijk de btw over de aanschaf van jouw vakantiewoning weer terugvragen. Daar tegenover staat dan wel dat je ook btw over de verhuur van je huisje moet afdragen. Maar het fijne is: op de aankoop van je huisje zit vaak 21% btw, terwijl verhuur maar belast is met 9% btw. Als btw-ondernemer kun je dus eerst een flinke smak geld terugkrijgen, en draag je daarna in kleine plukjes weer belasting af als het huisje eenmaal staat.

Als je je aanmeld als ondernemer voor de btw kun je de btw over het huisje (meestal 21%) vaak terugvragen. Daar staat wel tegenover dat je btw over de verhuur (9%) moet afdragen.
Hoe word je btw-ondernemer?

Je kunt je bij de Belastingdienst rechtstreeks aanmelden als btw-ondernemer. Dit houdt dus in dat je wel een onderneming hebt voor de btw aangiftes, maar niet voor de inkomstenbelasting (want: dat wil je niet heb je hierboven geleerd!). Om je hiervoor aan te melden hoef je niet per se langs de Kamer van Koophandel en kun je rechtstreeks een formulier indienen bij de Belastingdienst. Wij hebben er echter wel voor gekozen om langs de Kvk te gaan. Het huisje staat namelijk op onze beide namen en via het formulier kun je alleen een Eenmanszaak inschrijven. Als je je inschrijft via de Kamer van Koophandel betaal je eenmalig €50. Besef je wel dat als je ondernemer bent voor de btw, je dus ook btw aangiftes moet doen.

Laat je goed informeren

Zoals je wellicht merkt in dit artikel komt er qua belastingen behoorlijk wat bij kijken, en is het niet altijd zwart wit. Hoe het precies zit en wat voor jou het meest gunstige scenario is is echt afhankelijk van je persoonlijke situatie. Laat je dus goed informeren door een expert en neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst. Hopelijk hebben we in ieder geval een beetje kunnen verduidelijken hoe het zit 🙂 

Bewaar dit voor later op Pinterest
Belasting vakantiewoning - vakantiehuis - tiny house
Belasting vakantiewoning - btw terug vakantiehuis - tiny house

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *