Geen reserveringen in je winkelwagen.

NOYR. tiny house

Op de Veluwe
Hypotheek tiny house | Financiering tiny house | Financieringsmogelijkheden tiny house | Hypotheek vakantiewoning

Hypotheek op een tiny house: dit moet je weten

Precies een jaar geleden startte – zonder dat we ooit over het idee hadden nagedacht – ons tiny house avontuur. Een advertentie op Instagram van een tiny house vakantiewoning trok onze aandacht. Bij de prijs van zo’n €70.000 was onze eerste gedachte: zo’n hypotheek is goed te doen (in tegenstelling tot de torenhoge huizenprijzen in onze stad Utrecht). Maar: een hypotheek op een tiny house bleek lastiger dan gedacht

Denk goed na over hoe je jouw tiny house wilt financieren, een hypotheek is niet zo vanzelfsprekend.

Kun je een hypotheek krijgen op een tiny house?

Toen we besloten om bij het huisje te gaan kijken werden we al snel uit onze droom geholpen. Een hypotheek op een tiny house gaat ‘m niet worden. Een tiny house is (over het algemeen) namelijk verplaatsbaar, en daar zijn banken niet zo’n fan van. Daarnaast ben je op veel plekken (zo ook op ons huidige plekje) geen volledige eigenaar van de grond. Eigenlijk best logisch, er is geen onderpand voor de bank. Theoretisch gezien kun je je huisje zo ‘oppakken’ en ermee vertrekken.  We hadden daar alleen – doordat alles zo nieuw was voor ons – totaal nog niet bij stil gestaan. Ben je dus van plan om ook een verplaatsbaar tiny house te (laten) bouwen? Denk dan van tevoren goed na over je financieringsmogelijkheden.

Welke mogelijkheden zijn er voor tiny house financiering?

Zonder de mogelijkheid voor een hypotheek is financiering van een tiny house een stukje lastiger, maar niet onmogelijk. We nemen je mee in een aantal opties die bij ons tijdens het proces ter sprake zijn gekomen.

Persoonlijke lening

Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. De rentepercentages liggen dan een stukje hoger dan bij een reguliere hypotheek, maar op dit moment liggen de rentepercentages alsnog relatief laag. Maak in dit geval wel een goede berekening om er zeker van te zijn dat je hier niet op leeg loopt.

Hypotheek op overwaarde

Heb je al een koopwoning met een overwaarde? Dan zijn er mogelijkheden om een aanvullende hypotheek te nemen met je eigen koopwoning als onderpand. Je hebt in dat geval alleen geen recht op hypotheekrenteaftrek omdat de lening niet voor je eigen woning wordt gebruikt. Omdat wij zelf in een huurwoning wonen was deze optie bij ons al snel van tafel, maar dit kan voor veel mensen zeker een interessante optie zijn.

Eigen middelen

Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om het huisje te financieren met eigen middelen, met een beetje hulp van familie 😉 Wel zijn we uiteindelijk niet voor het huisje van de eerste advertentie gegaan, maar voor een goedkoper huisje met eigen ontwerp. Financiering vanuit eigen middelen is de makkelijkste manier, maar je moet er natuurlijk wel de mogelijkheid voor hebben.

Tip: verdiep je aan het begin van het proces alvast in je financieringsmogelijkheden. Op die manier kun je snel schakelen als een unieke kans zich voordoet.
Bewaar dit voor later op Pinterest
Financieringsmogelijkheden tiny house | Hypotheek tiny house | Hoe financier je een tiny house
Een tiny house financieren doe je zo | Hypotheek tiny house | Financiering vakantiewoning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *